dijous, 21 d’abril del 2011

Article 25 (Clean)



Yosemite és un lloc on pots trepar però està prohibit utilitzar un trepant sense permís (és molt dolent el joc de paraules, però no el podia deixar passar). En el paradís de les fisures de granit ja fa temps hi era habitual utilitzar el martell i tots els claus possibles per progressar: bongs, lost arrows,... Però es van adonar que amb el pas del temps i les martellades la roca es malmetia, les fisures es trencaven i el que era "pitjor" el grau quedava modificat... Va ser llavors que va aparèixer el concepte clean climbing. És a dir escalada sense martell (ni expansions, obviament). Les fisures només es podien resoldre amb tascons i friends!! De fet no va ser cap invenció, perquè a anglaterra s'ha escalat tota la vida així. Però sí que va nèixer un concepte que es va arribar a aplicar en vies d'A5!! El que a mi em va sorprendre fa un parell d'anys va ser quan vaig descobrir el blog escaladatradicional.blogspot.com que aquest tipus d'escalada es practicava a Catalunya. Crec que si entenem la muntanya com un entorn global, al qual accedim per practicar-hi un esport, el màxim que podem fer és deixar el mínim de rastre del nostre pas. Aquesta escalada ho garanteix.

Em sap greu que aquí la història hagi anat diferent però no per això ens hem de donar per vençuts, el parabolt és molt còmode i a vegades la única sol.lució però moltes vegades hi ha sol.lucions millors i les obviem.

4 comentaris:

Talabard ha dit...

On hi ha aquí grans fisures, a part de boí? El granet és una gran roca, dura permet fer el que dius en el post.
I a casa nostra la roca és tant bona com per poder fer un cent per cent aquest tipus d´escalada?
Des d´ aquí demano perdó per haver utilitzat els bolts i tot el que hi ha a la paret

Fotoescalador ha dit...

Bueno, me estreno en comentar en este blog, con una crítica directa pero sin mala intención.
No entro en calidades de roca o si tenemos o no técnica personal para poder llevar a cabo un tipo de escalada así.
A parte de todo eso, la diferencia principal entre Yosemite y nosotros (casi incluyo al resto del mundo...) es que allí ha habido gente que realmente dreía en ese tipo de escalada y luchaba porque fuese así y no de otra manera. Aquí los mayores exponentes en defensa del "clean", un día promueven eso y otro te sacan una guía de collegats, o un día apoyan eso y otro ganan un premio por las vías azules de montserrat. Me declaro dominguero y con gusto, pero al menos sé donde estoy, y en la época en la que escalo.
Saludos!

quietman ha dit...

LA escalada CLEAN a MONTSERRAT és com cosir a bolts una fissura pefecta de granet...una mica absurda?...diria que autoprotegir-se, en certa manera, a kalamontse el que fa és reduir la quantitat de preses disponibles per escalar una via...ja sigui amb tacs-falques-claus, ja sigui amb encastadors diversos...és simplment diferent...però va per una altre camí ( la puresa), obviant que l'objectiu de la esportiva és la dificultat...(NO SERVEIX l'EXCUSA de ¿A qualsevol preu?..la resposta és massa "brasileira" de tant obvia...¿que té millor preu una placa sense bolts que algú a la Guttman de per vida?...aquest discurs racioalmeent i jugant amb la dialèctica no té sentit tampoc...).

L'escalada és una opció persopnal, i el risc encara més...només cap una resposta i és el respecte entre opcions.

El TRAD i el CLEAN són opcions esportives i filosòfiques antigues i avançades alhora ( com el telemark?), però no populars ni que permetin assolir el nivell que avui en dia la gent li agrada...i hi ha un component que obviem, limitar l'escalada a allò que podem escalar amb la seguretat de no matar-se, és IMPOSSIBLE. Avui en dia escalar és una activitat bastant segura, social i practicable sota gran part de circumstàncies climatològiques i de forma...és impossible obligar a algú a fer un pas enrrera.

GLOBALMENT el món esta "millor" però el gran problema del planeta és com UN TERÇ de la població que viu de PUTA MARE, renuncia a drets i recursos que necessiten els altres DOS TERÇOS per viure una mica millor...qui juga? El resultat és elq ue estem "patint" tots plegats..i ja veurem.

Per sort l'escalada no té tanta importància, cadsascú fa el que li rota i de moment hi ha espai per quasi tothom.

I no ho oblidem...el futur és el psicobloc...aquest any se n'ha pogut fer fins en hivern!!!...( no parlaré del canvi climàtic, que encara m'agobio més...)

Apa salut i a enfilar-se arreu!

TR

Jordi Fraginals ha dit...

Doncs jo crec que fer clean a montserrat no té res a veure amb tapar els cantos que ja has agafat amb les mans, és la òstia amb patinet, és fantàstic que hi hagi gent que faci això.