divendres, 2 de desembre del 2011

Article 34 (evolució)

El dia 13 de setembre de 2011 va morir Walter Bonatti. Al cap d'uns dies van re-emetre una entrevista per la televisió. Me la vaig mirar atentament per conèixer millor el personatge i em van sobtar enormement dues frases seves: "L'escalada és la conquesta de l'impossible" i "l'assegurança d'expansió ha significat la mort de l'escalada ja que gràcies a ella tot és possible". Si analitzem el número d'expansions que envolten l'escalada i la dependència que té aquest esport d'aquest tipus d'assegurança podem assegurar que no hem deixat espai per l'impossible. Walter Bonatti, va deixar d'escalar el 1965 perquè ja no es sentia identificat amb el que estava passant en el món de l'escalada, ni amb tot el que s'estava convertint. Estem al 2011 i la diferència entre fer una via ferrata i una via d'escalada cada vegada és més petita.

Des que Walter Bonatti es va retirar d'escena van passar els anys i a part de l'expansió va néixer i es va consolidar un concepte que ha perdurat fins als nostres dies: el rotpunkt. L'escalada lliure com a únic mitjà vàlid per assolir cims, parets, cadenes... Aquesta dansa vertical, aquesta coreografia de la dificultat ha pervertit una de les peces claus de l'escalada, el risc. Hem convertit l'impossible en dificultat i ens hem dedicat a explorar només en aquesta direcció. Els anglesos ho tenen clar, condueixen per l'esquerra, utilitzen la yarda, el galó i les unces. I, a l'hora de graduar separen dificultat d'exposició (for exemple: 7a E6) i a més respecten l'escalada tradicional; és a dir sense expansions. Ells no han oblidat el risc.

Fa temps que em pregunto sobre quin és el pas següent després del rotpunkt. Ara ho tinc claríssim. El que feia el Bachar a mitjanit anant a xafar expansions a la vall de Yosemite per conservar-ne l'estil pur és molt romàntic. Però quins xafar? I quins no? Qui jutja? I Perquè?.... A més a més la inundació de parabolts és tal que no hi ha prou martells per xafar-los tots.

A principis dels 70's en John Long li va dir a en Bachar:
              - Ei Bachar, tiu, anem a fer la Double Cross!
El cotxe del Bachar estava en direcció oposada a on hi havien les parets, i quan aquest va començar a caminar cap al cotxe per agafar la corda en John Long li va dir:
              - On vas? La farem en solo!
              - Què?-va dir en Bachar.
              - Quantes vegades l'has fet? - va dir John Long.
              - Moltes - va dir en Bachar.
              - I quantes cops has caigut? - va dir en John Long.
              - Mai. - va dir en Bachar.
              - Doncs som-hi!!! - va replicar en John Long.

El 1958 a la Cima Grande di Lavaredo es va obrir la via Hasse-Brandler (6a-A2, 500m).
El 1987 en Kurt Albert la forçava en lliure (500m, 7a+).
El 2002 l'Alexander Huber l'escalava en solo integral.

Després del rotpunkt ve el solo integral.

"No hace falta decir nada más"

16 comentaris:

Dr. Black Eyes ha dit...

Back to basics and search your own line!

Stop & go: pilla que provo el pas amb una mà a la cinta i l'altre a la regleta que es resisteix, apropant passos impossibles a la majoria de gent, passant de ser outdoor (com diu aquell)a oferta del opencor para todos los públicos!

Si tothom ho pot fer ja no té gràcia. Busca un altre objectiu una història personal, la línia somiada, no provar una ferrata darrera l'altre sense sentit!

Pd: No va trobar un altre seguro que el clauer de casa en la fisura sanbenedictina a la jardinera!

Anònim ha dit...

Sí realment aquest és el camí hi haurà quatre escaladors o solitaris.
Tots cap al bloc a fer vida social.

Bon post, com tots.

TRanki ha dit...

El Boomerang de moltes reflexions és quasi un element intrínsec a la dialèctica:

*Al Bachar també li van "xafar" els morros per torracollons, no?PEACE...!

*El Bonatti va arribar fer
6a+, i amb estreps..això si, aguantava bé el fred i l'esgotament...

*Els camins del sr són inescrutables, marcar una direcció ÚNICA és, si més no, creure's en una visió superior al destí i l'existència...oju.

*CLAVADA, la XILAM BALAM és una ferrata de diumenges, la RAMBLA una camí equipat i de ACTION DIRECT ni parlem, la poden posar reproduïda als xiquiparks per que hi juguin els nens...qualsevol fa 8a i el 7b+ dóna credits opcionals a filologia, els 7c els regalen amb els TIGRETON i el més tonto de la classe fa "ferrates" de 8c...quina clarividencia...

*Oblides que els pubs ANGLESOS tanquen a les 10, que beuen birra calenta i que les seves dones tenen la pell lletosa... i que han de anar a fer FRIKI a LLORET, i a SIURANA a tocar els collons als locals, exterioritzant la seva puta repressió...

EPÍLEG CRUEL: Abans de fer SOLOS, el Huber havia fet 9a+...i va anar abaixant el seu grau maxim a mesura que envellia...ara com que ja no fa 9a+ es dedica als solos i a criticar o analitzar els que han fet 9b, reivindicant-se alhora com a inventor del 9a+...
POTSER ESTEM CONFONENT LA EVOLUCIÓ AMB LA DECADÈNCIA ( DE LA CARN...) ?????

Anònim ha dit...

Em prou feines em considero escalador , pero si algun dia faig alguna via de 8 grau per dir algo, i ferla amb dignitat ( birra per tothom). pero per mes que els 9a o 9b que s'encadenin cap d'aquets agafaran el cami que tant decadentment esta fent EN HUBER si la decadencia d'aquet home algu creu que es criticable QUE LO DIGAAAAAAAA!!

I no desprecio gens als personatges que estan fent viesde maxima dificultat fisica, pero si algu d'entre vosaltres fa una mica de memoria crec que no cal dir res de la via Poco Loco , aixo es un dels records que deixa en huber, del que es una escalada i que , perdoneu si m'equivoco pero per alla quanta gent hi ha pujat ?? petrejandernauer!!

castor ha dit...

ai que soc em castor m'havia deixatel nom jajajajajaja

Manel&Ita ha dit...

Certament les coses han canviat, recordo quan ens encordàvem a la cintura i anaven amb les cletes, calia fer alguna excursió entre assegurança i assegurança, la seguretat de les cordes no estava clara, i en Walter Bonatti era un dels nostres referents. Aquesta evolució també ens ha portat millors materials, més seguretat i un munt de vies noves i fins i tot una forma d'escalar diferent. Res ha estat dolent, el problema el tenim amb els abusos, el trepant a mans d'alguns inconscients em preocupa i més d'una vegada m'han vingut ganes de anar a xafar algunes vies obertes sense cap mena de lògica, que xafen vies antigues i que eren molt millors. Quan llegeixo els teus articles amb venen ganes de fer-ho. Segurament motivat perquè comparteixo moltes de les idees exposades. Penso que obrir aquest debats ajuda a clarificar les idees.

POLLUX ha dit...

LA majoria de vies qu es SOBREEQUIPEN no ténen ni el més mínim interès per als escaladors esportius...com diu en Manel el problema en l'escalada "clàssica" és a dins de casa...no barrejem conceptes que no tenen relació, i que cadascú s ventili els seus drapets!!

EL CAMÍ no és el solo...el SOLO ja el practicava en PREUSS...el solo sempre ha existit i és una opció personal no extensible...és un ESTIL més que res té a veure amb el rotpunkt sinó amb el compromís personal...evidentment quan vas en solo el rotpunkt és necessari...

En quant a ESTRELLES i SUPERNOVES...mmmh...quan hi hagi algú que faciu 10c i el Ondra envelleixi sense haver-hi arribat i es dediqui a fer 9a's en solo, alpinisme i coses d'aquestes...ja en tornem a parlar. TOT ES NECESSARI PER EVOLUCIONAR, a nivell personal i esportiu, però allà on arribem no podem entendre que és el final del camí sinó el final del NOSTRE camí...després de la RAMBLA vé la RAMBLA EXTENSIÓ...i després CHILAM, i molt i molt més...de la mateixa manera que després de la Suissa va venir BELLAVISTA...és qüestió de temps...ningú és el darerre ni el millor...això s'ha de entendre i cal callar, sinó s'acaba finalitzant una carrera amb una imatge amarga que NO ÉS LA REAL..no?

Anònim ha dit...

El camí no és el solo perquè el Paul PreuB ja el practicava???

Quin argument és aquest??

Llavors el rotpunkt no és el camí perquè el Kurt Albert ja el practicava...

I el cim no és el camí perquè el Jacques Balmat ja el practicava...

PD: La punsola es una ferrata. La Xilam Balam només dificultat.

Anònim ha dit...

El camí és el respecte a la munt6anya i al muntanyec, a l´escalada i a l´escalador.
Tothom fa i practica el que creu millor sense ser ni millor ni pitjor que ningú.
No cal convertir tot aixó en un circ, per aixó ja tenim al Calleja. Arribats a aquest punt estem al punt sense retorn.

bernabe ha dit...

Generalment la gent escala aplicant uns principis etics fins al seu limit d incompetencia. En solo la caiguda es el final,per aixo els principis s apliquen sabent que no els hauràs de complir mai(o drria un suicidi). En trad i classica ens assrgurem, o no es força el limit, sinó hi hauria vies de 9b no??? En canvi en esportiva es força tot fons al limit...basicament l'objectiu es diferent!!! Ara né, la coherencia amb els objectius es mmolt més gran en l esportiva. I deixeuvos d palles mentals. Cada joc te unes regles i punt, cal tenirls clares...els millors alpinistes i trads tenen una base esportiva total, i no es lien tant,fan el que toca on toca...el tems esta en els classics que no tenen clar que volen i li encolomeu el pollo a in estil que js fot anys que va per lliure!!!

Anònim ha dit...

I aquest personatje que?. Aquest si que esta fort.

XeviSava.

Savassona [18-12-2011]
Un altre dia més en el meu entorn, avui amb molta gent i molts amics i amigues, destacar avui la repetició que he fet el bloc de la Maria Alba (Via situada en la pedra del Sacrifici) si ho dic bé, ja sabeu que es tracta de una via oberta per en Ramonet (Ramón Julián 9a) ja fa un temps, doncs bé, vàrem esbrinar la manera de començar la via sit, i acabar-la a l’alçada dels dos furats en paral·lel, que localitzem entre el segon i tercer químic, una línia molt bona i dura, i sempre avia pensat que seria interessant aprofitar aquesta línia, limitar-la i aprofitar-la per fer una nova via de bloc.

Savassona [03-12-2011]
Aquest diumenge un dia magnífic com sempre que estic a casa, amb la companyia de Nurieta, Gordito, Carlos Catari, Shirleys,Davis, Santi Rosset, Jesús, Lluís, Marc Sánchez, germans Gil,etc...i més gent vàrem passar un dia únic. En el meu cas vaig repetir uns quants blocs de 6c a 7c i vaig poder repetir la línia que vaig obrir farà un anyet, el Lucky Luke clàssic comencen sit i surtin per la dreta sense sortir pel Lucky Luke, l’hi vaig posar “Des de París amb amor” i el grau sit 7c+ de peu 7ª+/7b, de moment que sapiga no te repetició, l’han provat Uri Malaver, Gordito, Jordi Salas i em sembla que ningú més, res més com sempre un plaer escalar, i el més important esta el costat de tots vosaltres, fins aviat Jabatos i Jabates!

Savassona [17-12-2011]
Aquest dissabte un altre cop a casa, amb una molt bona companyia, res de nou tornar a repetir més blocs per entrenar i algunes variants noves, només destacar, l’encadenament de 3 rutes en la Dau de Savassona sortint per dalt; la Innominatta Directe 7c+, que vaig encadenar ja farà més d'un any, dons ara le allargat començant en la travessa del dau a mà dreta i sortint per el Innominatta Directa, proposo 8a ?, ja diran les futures repeticions, l'Ecològica i per acabar fen la via del Roure en el mateix Dau, un bon dia ple de craspads i molt bona gent com sempre, quina tranquil·litat !

Anònim ha dit...

Anònim últim, que te a veure aquest tio amb el post?
M´he perdut alguna cosa? Pel que llegeixo fa bloc no solo integral.

Jordi Fraginals ha dit...

Potser m'he deixat alguns esdeveniments importants:
El 1975 Ron Kauk, John Bachar i John Long feien el rotpunkt a Astroman (300m, 5.11c/7a).
El 1987 Peter Croft feia la primera en solo integral (la repetiria varies vegades).
Després han vingut Dean Potter i Alex Honnold.

Aquesta tendència sembla que ha atravessat l'Atlàntic i ha arribat a les Tre Cime i també a la Marmolada, concretament a la via del Pesce (1.000m, 7b+) hi trobem el solo més compromès que s'ha fet mai:
1981 Oberta per Igor Koller i Jindrich Sustr.
Primer rotpunkt: Heinz Mariacher i Manolo Zanolla.
1992 primer rotpunkt a vista: Ronald Mittersteiner i Hanspeter Eisendle.
I finalment el 2007, atenció a aquest nom, HANSJÖRG AUER faria la primera en solo integral.

Jo crec que no tardarem gaire a veure el Capitan en solo per la Freerider per exemple...

Anònim ha dit...

el cami que heu de seguir es quedauze tots a Barna es el millor per tots !!!!!!!

Dr. Black Eyes ha dit...

Ei Rotpunkaires! Quina merda és aquesta? Sempre porteu el mateix estil nefast de mirades brutes i mascles encadenadors! No interessa el que feu, sinó com ho feu i más feu eres tú.

Salut mental!

Anònim ha dit...

el capitan en solointegral per la free rider tu flipat has passat per alla es nota que no !!! vaya bocamolls el que heu de fer es penjar el martell que ja esteu vellets !!!!
Nosaltres Sols