dimecres, 4 de maig del 2011

Article 26 (Alsina)



Recordo bé que la poca informació que sé sobre aquest escalador la vaig obtenir escoltant la primera conferència del Paca a La Panxa del Bou: "El millor escalador que ha donat aquest país, va i es mata caient d'un andami". Fins llavors l'únic que sabia era que era l'aperturista de la temuda i poc repetida Totxaires, és per això que he fet una mica el periodista i us passo llista d'aquest crack. 
Josep M. Alsina, juntament amb l'Antoni Cugat són els autors del llibre escalades a Sant Benet on hi va deixar perles de tot tipus abans de passar a parets més grans com: Pryca, Corte Inglés, Kung Fu... un llibre excepcional que recull aspectes que avui han desaparegut dels llibres com els noms dels escaladors que van realitzar les primeres ascencions ens solitari integral (escalada sense corda). Transcorrien els anys 80.
Encara recordo una foto d'un extrem on sortia el Ferran Latorre repetint Santbenedictes 7a/A3+ a la paret de Diables (ara el David Hita diu que és A4+ amb un llarg de 6c amb un sol espit). L'Alsina la va obrir el 1991 amb l'Enric Camacho. Sé que el Paca la va intentar repetir amb el David Vallhonrat però no van poder... no sé si hi ha gaires cordades capaces d'enfrontar-s'hi, ni tant sols quantes vegades s'ha repetit?
Després vindria Vudú A4 del 1994 en solitari i integrament en artificial a la paret de l'Aeri. Aquesta sí que en són conegudes varies repeticions.
I finalment la trilogia de la paret d'Aragó: Totxaires, Ksur-ul-Aina i Plagabolts. Sí sí, plagabolts, o us pensaveu que era un terme inventat perquè sonava bé?? És el que té si remenes una mica, surt petroli.
Totxaires (J.M.Alsina i A.Cugat) 6c 470m (expo, equipada amb 20 espits) 1992
Ksur-ul-Aina (J.M.Alsina i E.Camacho) 7a+ 500m (expo, equipada amb 55 espits) 1995
Plagabolts (J.M.Alsina i A.Cugat) 6b+ 635m (expo, desequipada) 1996 
No he trobat res més, sembla que la última via que ens va deixar en J.M.Alsina és la PLAGABOLTS. Si algú tant important va arribar a aquesta conclusió potser hauriem de preguntar-nos perquè? i provar-ho almenys...

PD1: No cal dir que totes les vies van ser obertes des de sota.
PD2: Si sabeu més coses de l'Alsina agrairia que piéssiu, gràcies. 

13 comentaris:

Isidre Escorihuela ha dit...

Fa anys va fer una visita a Coll de Nargó equipant algunes vies d'esportiva, que s'han d'escalar amb ganes... Son amb parabolts, però l'aire entre xapa i xapa és una bona característica seva.
Salut noi

Fent el mono per l'Aresta Brucs ha dit...

Pollo!!!, busca un article seu que es diu L'edat del Ferro... i noasefalta desir nada más. a un llibre d'en Josep Fatjó n'hi ha una transcripció... Tú mateix.


Una abraçada

Bullarolas ha dit...

Diria que la Santbenedictes es va graduar d'A4+ des de la primera. Imaginació deforme, al Serrat del Moro, es va cotar d'A3+ (diria que els lliures són, en ambdós casos, 7a, 7a+.

Per la gran majoria l'Alzina forma part del present, vull dir que el coneixem de sempre.

Com que veig que hi ha gent jove que no n'havia sentit a parlar mai, potser caldria una bio amb cara i ulls.

salut i culturilla

Albert ha dit...

Bé, si el que vols és saber les vies que va obrir, a caranorte fa uns anys van estar fent un recull:

http://www.caranorte.com/foros/read.php?1,659,668#msg-668

proughug

Lai ha dit...

"No cal dir que totes les vies van ser obertes des de sota" tenia entès que quan es diu obrir, s'enten que es x sota, sino és equipar.

M'agrada molt llegir-te, aprenc! :)
Fins aviat

Laia

Ferran Guerrero ha dit...

Bona la cronica, jo afegire l'enllaç on pots trobar el famos escrit L'Edat del Ferro de Josep Maria Alsina, el cual tindría que esta penjat a tort i dret en refugis, botigues, etc.

http://agulles.org.es/6.html

El vaig coneixer en primera persona, mes profundament,a en Toni Cugat, recordo l'epoca de pujar a Sant Benet i veure'l sortir del privat amb les ulleres semi circulars espategat cap a on no saps on, alguna vegada vam parlar i jugar una partida d'escacs, tinc molt present el dia de la seva mort, hi erem entre Vadiello i Rodellar una setmana santa, amb el Hippie i l'Aranya, i fent un cafe, algú ens ho comunicaba, va ser un gran cop.

Gran persona i gran escalador, m'hagues agradat coneixe'l mes.

Ferran

Anònim ha dit...

Hola

Un bon mestre sempre és algúq ue ha entès el sentit, i per entendre el sentit de les coses s'ha d'haver experimentat.

Abans de la "edat de ferro" va reequipar amb spits la TORRES IBORRA ANGEL ( 7a+), deixant-la sens eel burils de l'Ae

després de l'Edat de Ferro va fer la 1a de la Piripi ( reequipada amb bolts enlloc de apurada amb els burils-factible epro molt perillós si caus)

I enmig se li deuen maravelles com la UNICORNI, la CESàrea, la SENYOR DE LES ANELLES ( 8b+ visionari) o SALT BASE ( 8c, abans versió 8b+), SHADANA, etc...

la FADA MALDÍ ( completament sense expasions als llargs i 6a+, de merlets gairebé al 100%), etc...

Algun intent i repetició gens divulgada als Alps i a Siurana la via de l'Alsina 8b.

Com sempre, cada cosa al seu lloc, respectant estils, opcions i espais...aquesta és la seva lliçó...

paca ha dit...

Puntualitzacions: la Santbenedictes la varem fer tota en 5hores!(fins aleshores es feia amb vivac) pero a la meitat de l`ultim llarg,el David es va encallar i per no fer.ho amb artifo i trencar la roca,ens van tirar una corda per dalt colegues que feien la via del costat.es A4+ i es el llarg d`artifo mes maco de >Montserrat.

L`Alsina era molt consequent:una vegada hem va preguntar si la nova via que havia obert a Diables (l`AREA RESERVADA A4+)tenia algun gantxo picat,Jo li vaig respondre que si, que en tenia un,i Ell,sense esverar-se,hem va dir que ok,que ja aniria a fer unaltre via!....va ser tota una lliço.
No se si era bo,només se que era el millor....
(De fet, sant benet ja no es el que era desde que ja no hi es)

Santi Llop ha dit...

No us ho premngueu com un atac, ni una crítica; més aviat com un suggeriment.
A part d'escalar, que és el que ens agrada, cal saber d'on venim hi qui ens ha precidit i el millor és llegir i informar-se.
Jo vaig ser amic d'en Alsina i va ser millor persona que escalador; molt humil i amb una concepció de la vida avançada al seu temps.
Salut i tàpia

Anònim ha dit...

Paca llavors NO la vas fer, fer una via es sortir per dalt i no amb l´ajuda duna cordada veina i per la via del costat, concretament per la ciencia ficció.
jo era un dells

el vallhonrat em va explicar que la tirada de 7a de sobre el desplom ja no la va poder ni somiar, se li obrien les grapes i el aleje era mooolt considerable, per tant estaves tu a la reunió de sobre el A4 a DOS tirades de dalt

si vols dir que l´has fet , hauràs de tornar hi

això és així company

Aniol ha dit...

L'altre dia vam repetir Santbenedictes, això si, en 2 dies i amb MOOOOOOOOOLTA calma a cada llarg. Ens va anar molt bé portar els tricams mitjans i els aliens grans (pels forats). Pel que fa als 5 bongs que has de portar segons la guia, no en vam posar ni un. A destacar el llarg d'artifo i l'últim 7a/50m, on t'has de guardar forces per encarar un desplom amb passos obligats de xapa a xapa i una placa per navegar (es protegeix +o- bé i la roca és excel·lent) Els 2 primers llargs ens van semblar els més exposats per la qualitat de la roca i les poques assegurançes (1pitó al 1r llarg i un espit al 2n).
Alsina 4ever!!!Salut!!

Dídac ha dit...

se'm cauen les llagrimes llegint els comentaris.. gran escalador i gran persona el meu tiet, després de 15 anys que fa que ens va deixar, encara se'l troba molt a faltar.

Escaladasemporda ha dit...

Recordo el cabronàs del Alsina.. vaig caure a la Sincronysiti i él que me estaba aseguras va tener un despiste y casi pico al terra... menudo vuelaco.. a partir de aket momento vaig pujar i la vaig fe neta i supertrankil.... fenómeno de Asina,,raro de collons, pero fenómeno...Chuti... años 80-90