dimecres, 4 d’abril del 2012

Article 43 (La informació)


Encara recordo el Xavier Graset al programa de tv3 "Sense Títol" dient, amb un diari a la mà: "La informació és una selvaaa!". 

Res més lluny en el món de l'escalada on la informació és l'urbanisme.

Avui escric les paraules clau al google: ressenya, latin brothers, montrebei,... i si tinc una mica de perícia amb el ratolí trobaré un blog, un post, amb una ressenya que em dirà tot el que deien les ressenyes abans, que ja era massa, (metres de cada llarg, recorregut, material emplaçat a cada reunió i a cada llarg, material necessari que haig de dur i l'horari aproximat) i a més a més, podré saber com es troba en l'actualitat la via. Si algún dels pitons ja no hi és, en quin llarg i en quin punt del llarg hauré d'emplaçar cada peça del material recomanat, si és millor que em pengi l'alien verd a la dreta o el groc a l'esquerra, on hi haurà la roca descomposta i quants metres durarà, en quin diedre em puc perdre, etc... Tot a fi i a efecte de facilitar l'objectiu, reduir la incertesa i suprimir l'aventura. 

Si trobes que hi ha massa xapes no les xapis, si trobes que hi ha massa informació no la utilitzis, si t'han sikat una pedra al mig d'una via no l'agafis, que cadascú faci el que vulgui!?

Ok em sembla bé, però l'entremat que estem construïnt a partir de les llibertats individuals ens interessa?

Amb lo que s'està convertint l'escalada ens agrada? El nostre ego està per damunt de l'ètica que uneix aquests egos?

La gent mira per internet un video d'un bloc, via d'esportiva o el que sigui i després arriben al projecte i creuen que l'han fet a vista? Asseguradors radio-flashers, canyes, allargos, top-ropes, etc... Primer recopilem tota la informació, reduïm al incertesa, matem el procés de descobrir i després a tatxar.

Si em pogués assentar als costat del Buenafuente en aquell Late Night Show enlloc d'en Xavier Graset diria: "La informació és una merdaaaaa"

La informació no deixa espai per a l'aventura.

26 comentaris:

Cesc ha dit...

Noi, no has descobert pas la sopa d'all.
Això ha existit sempre, l'unica diferencia es que abans existien les xerrades als Bars, Refugis, Clubs o Vivacs, i ara existeix Internet.
D'aprofitats i mentiders n'han existit sempre.
Per cert, si a una via hi ha una pedra Sikada, fot-li cop de martell que això si que es una merda.

Salut i compte amb la Mona de Dilluns de Pasqua.

Carles ha dit...

L'excés d'informació té un nom: infoxicació, que provoca la “síndrome de fatiga per excés d'informació”.
Se suposa que tanta informació és per “ajudar als altres”, no? I tant que si. Tots som clients de les mateixes galeries comercials i tots tenim dret a disposar de tooota la informació sobre qualsevol tema, escalada inclosa.
Ja tenim l'excusa per sentir-nos ben cofois publicant les nostres proeses; si el veí s'exhibeix jo no vull ser menys!
Però com ja s'ha dit sovint, disposar de més dades (aquestes ressenyes ultradetallades amb anècdotes, xifres, avisos, fotos, videos, etc. que sovint la gent es molesta a escriure) i de més actualitzacions no necessàriament significa que millori la nostra capacitat de comprensió.
Tantes dades maten la intuïció, la nostra capacitat de discernir, l'essència de l'escalada. Ens tornem més ximples, gent sense un criteri, sense cap autoexigència, uns ganduls.
I com que hem deixat de comprovar (sense descans!) el valor de les coses, som víctimes d'un autoengany que consisteix en sobrevalorar les activitats que realitzem.
Si, tot molt humà, però una farsa...

Anònim ha dit...

Ave Carles!

El teu comentari és millor que el post.

Oriol.

Manel&Ita ha dit...

Certament tot ha canviat, abans aquests comentaris teus els hauries fet prenent fent una cervesa al Centre, ara ho fas posant un post. Tu mateix utilitzes Internet per manifestar les teves desevinences, no es tot un contra sentit???? Qui vol aventura encara té molts llocs per anar, hi ha cims verges, parets que encara no s'han escalat, però aquestes són per alpinistes/escaladors que valoren l'aventuara així, altres en tenen prou repetint una bonica via amb una bona ressenyades d'un blog. Al més important és que cada un facil lo que mes li agrada respectant sempre als companys.
Apa a escalar que el mon s'acaba.

Anònim ha dit...

Potser es egocentrisme publicar coses tant detallades. Nomes cal veure el blog del tranki o del ferran guerrero, jo faig, jo,pujo, jo bloco a muerte, jo, jo , jo, jo i depres jo.
El mes interessant seria he anat a tal lloc i la cosa feta ha estat be, regular o malament dit en un blog o en una taula del bar sense infixicar a ningu.
Jo mateix he piat coses en plan telegrama.

Salut i btt

Anònim ha dit...

Otia, foteu unes entrades i uns comentaris que son un fart de riure, suposo que esteu avorrits.
Ale!! escolteu tres o quatre vegades las de "maneras de vivir" i mes escala i menys piular de com se la toca el vei.
PLK

Anònim ha dit...

Només una cosa al anònim: és millor no personalitzar els comentaris, perquè és veritat que sempre hi ha "Ego" com també és veritat que la gran majoria d'estrades del bloc del "tranki"son molt autentiques i ens animan a sortir a trepar i de intoxicació en el seu bloc poca cosa.
Anan al tema que toca, estic totalment d'acord amb el Carles amb el que diu de sobrevalorar el que fem i això ho fem tots. Crec que les espectatives que ens creem,sovint massa altes,ens maten el esperit primer, que ens desperta la il.lusió de compartir uns moments solitaris amb el company de corda...Això és tot, semble poca cosa i s'ha de saber tastar, perquè si no després tot se viu com un buit, sense haber-li tret el suc i aixi tastar de pròpia má la sobrietat de les coses imortants. Per tant companys una cosa important és anar al lloro amb els miratges dins del món de l'escalada fora pistes.
Salud i escalades compartides.

Cristian Garcia ha dit...

Tot i no entendre d'escalada, he "pillat" el concepte. Felicitats per el post malalt!

Manuel Punsola i Mitjans ha dit...

Ei, nanos, mira que no tinc ganes de xerrar i hem feu xerrar. Sou uns provocadors.
L'info, la llegeixes o no, segons el temps i les ganes que tens.
Jo hem trobo que m'enduc la ressenya d'una via. Acabo i al costat i ha un material (nou o vell) i ja estic pillat sense saber que cony segueixo.
Vui dir que info i aventura es poden compaginar bé, es questió de l'estat d'ànim del dia...

Anònim ha dit...

Cristiano!!
Malaaaaaaalt!!
Merci per llegir-ho!!

Oriol
MoltMalalt

Anònim ha dit...

A la Salut de l'Home Rata Xitz's

el futur de l'escalada és ell, xabal de 11 anys obrint 8b+...

Cesc ha dit...

ja m'agradaria veure aquests nens-mutants als 7o anys.
Per sort jo estaré mes que descomposta i ell serà carn de fisios, traumatolegs i sicolegs.

Anònim ha dit...

ALUCINO AMB ELS COMENTARIS.

UN ANÒNIM TARAT que parli del que es parli sempre acaba remetent-se a la seva fixació malatissa amb certes persones,per les quals la majoria tenen bastant de respecte.

MES ANONIMS i GRANS PERSONALITATS amb una FONAMENTADÍSSIMA OPINIÓ i EXPERIENCIA: LA INFORMACIÓ...a veure, qui PIA TELEGRAFICAMENT només indica que vol dirq ue ha fet una activitat i mantenir ecrt "secret" per tal que els altres "ja s'ho trobaràn"...colla de bollys, haurieu de saber que la INFORMACIÓ abans s'amagava i així semblava que allòq ue havies fet era TANT DIFICIL i TANT DESCONEGUT quan, en realitat qualsevol avui en dia puja volant...

ADAPTEU-VOS ALS CANVIS i PLOREU MENYS..i ESCALEU MÉS.

Que hi hagi informació només facilita les coses a aaquell qui la vol usar...US OFEN QUE EN TECLEJAR A GOOGLE e nom de una via hi hagi MASSA DADES? Increïble...des el moment en que ho tecleges es que n'estas buscant!!!

LA INFORMACIÓ ( il.luminat anònim) simplement POSA A LLOC als agents de un determinat "mercat" i AMB UNA COMPLETA INFORMACIÓ la unica incertesa és el VERDADER NIVELL d'aquellq ue hi actua...potser abans la info era una bARRERA per no enfrontar-se, per MITIFICAR i per crear monstres...així un NO DEIA com havia passat i la reta creien que era un gurú ( molts d'aquestes LLEGENDES que admireu ho feien assíduament...6b i A2 avui en dia els que s'hi dediquen ho fan amb el cul...¿sabeu realment a quin nivell s'escala avui en dia? On viviu?).
NO HI HA DEUS, només hi ha HOMES COVARDS i HOMES CABRONS...i el que ahir era un mite avui és una autopista.

Si no vols info no la miris, i segurament hauràs de buscar amb la bruixola com arribar a montrebei...o es que la INFO ha de ser la JUSTA per TU? per les teves MANCANCES? i perquè no "CAP INFO"? on esta sempre el LIMIT?

US limiteu a plorar que us treuen la oportunitat de destacar perquè eliminen allò en que le vostres limitades ments us feien creure que destacaveu...

Sempre arribem al mateix lloc...colla de depauperats...més escalar, a tope i al màxim nivell...menys criticar la resta i marica l'últim.

ANONIM, una bona INFO seria revelar el teu nom, mostrar el teu currículum i sabriem tots de què anem...sinó exigir res és ser de COVARD i CABRÓ al mateix temps.

URI, el que podria ser un bon fòrum de debat acaba sent un cau de retardats, repimits, aduladors i ressentits, on parlar transparentment i positivament acaba velat per la ABSURDITAT de arguments sense fonament i amb una lògica insostenible.

O es que estem parlant sempreAL FINAL de SUBJECTIVITAT???

A mi m'agraa, a mi no m'agrada...a mi em va bé...a mi no m'interessa...mmmmh, quin FONAMENT MORAL i ETIC! FAntastiques disquisicions!!!

Podries canviar el nom i posar "ESCALADA i SÁLVAME", amb la colla de frikis que tens per seguidors s'hi escauria millor...

Apa ens veiem, suposo que per aqui, que per parets de veritat i vies de veritat em sembla que aqui pocs(*) ens hi trobem!!

(*)Cesc, amb tots els respectes, vies dels 40 als 90 que fas tu els "xavalins" te les escalaran com a vies blaves qun tinguin la teva edat, com tu quan ara escale la portella inf...no flipis...la majoria tene el cap molt més ben moblat que nosaltres quan teníem 15 anys...o no?

Anònim ha dit...

pd.I ESTIC FINS EL CUL de passar traient xispes, en lliure i apunt de matar-me on algun capull "gurú" pìcava un gantxo i no ho deia, algun altre "tirava la corda per dalt", passava pillant-se a tot o simplement MAI HAVIA PASSAT, que de mentiderots el món n'és plè i s'enganxa abans a un mentider que a un coix...

LA info ens posa a tots a la mateixa linia desortida...usar-la o no és una opció personal ( cadascú sap la aventura que vol corer i perquè...AIXÒ SI QUE HO EXPLIQUEN ELS PSICÒLEGS, CESC!)...l'alpinisme esta PLE de MENTIDERS...quan comences a preguntar la majoria els acabes pillant...eh anònim/s?

Anònim ha dit...

OLE OLE Y OLE !

Anònim ha dit...

Ostres, potser ens hauriem de començar a numerar:
Anònim1
Anònim2
...
Així mantenim l'anonimat i ens podem dirigir els uns als altres.

Bé, anònim del text llarg, l'objectiu del post em sembla que és ben objectiu (i no subjectiu): A més informació menys aventura i a menys informació més aventura. No?

Això era tot.

L'objectiu del blog és reflexionar d'on ve això de l'escalada i cap a on va. Jo intento exposar el que PER MI en són els seus valors: compromís, aventura, respecte a la natura, la roca, etc... i el meu compromís és preservar-los. Per tant no tinc intenció de canviar el nom del blog (de moment:).

Pel que fa als comentaris em sap greu que hi hagi desqualificacions personals sense donar la cara. Però tampoc vull inhabilitar els anònims pq són la màscara perfecte pq ningú tingui l'excusa de no poder dir la seva.
No m'interessa saber qui opina, de fet molts dels no-anònims tampoc sé qui són. L'important és que opinin. Si és positiu m'ho quedo i sinó (respiro fons 10 vegades, dic ohmmm, m'ho torno a llegir) i potser tb m'ho quedo; i sinó a la brossa. L'important és que hi hagi comentaris. Després que cadascú separi el grà de la palla.

Ara bé, posats a demanar, estaria bé que fóssin sempre constructius i respectuosos.

Jo és el que intento i si no ho aconsegueixo demano disculpes.

Att,
Oriol Dubreuil
(anònim però firmo)

Anònim ha dit...

ep! mentres estaveu discutint en Alex Honold a escalat la fiesta dels Biceps en solo i A VISTA!

qui de vosaltres l´hagi escalat amb cordes sabrà de que parlo i en Carlos Garcia encara més.

la vida és com anar a veure com es posa el sol, si no t´afanyes a anarhi , possiblement te la perdis!

Jordi Rubio

Anònim ha dit...

JAJAJAJAJAJAJ.
Jo no he faltat a ningú. De la persona que he parlat, no vull repetir el nick, mata tota la informació, és excesiva, d´això anava el post no.....
De fet no trobo malament tanta informació si vols la fas servir i sino no., no hi veig més problema.
Jo busco informació pel GPS per poder anar amb BTT sobre segur.
Li estic treient emoció a la sortida? doncs potser sí però és la manera de no pillar.
Doncs això si vols la busques i si la sortideta surt malament trucada al 112, rescat i pagament i ja veuràs com la seguent busques info.
I segueixo com anònim per que no en treureu res de res del nom fals que us pugui donar.

Anònim ha dit...

BONISSIM! Els qui opinen no signen pero usen el gps per jo perdre's...juajuajua...vaya apostols del comprmis !

El post anava de alguns blogs que donen massa info? D "alguns blogs" que expliquen la seva vida?(perque el.90% son dietaris d piades personals amb info molt poc objectiva)...de que la info mata la aventura?

Aqui nomes s avoquen petites manies, frustracions i enveges...la majoria no podeu donar cap info perque SIMPLEMNT NO EN TENIU ni pisca...

UN ANONIM QUE NO VOL DIR EL NOM I USA EL GPS PER ANAR D EXCURSIO EN BICI PER COLLSEROLA( dedueixo que ek 7c l A4 i l aventura li queden molt lluny).

UN BLOGAIRE QUE ES DEDICA A DESPESTAR POLEMIQUES DE COM HA DE SER L ESCALADA i fa anys que no es posa els gats, INCREIBLE.

UN ALTRE QUE ATACA LES MODERNORS I JUNT AL ANTERIOR MUNTA UN ROCODROM DELS MES PUNTERS I ON ES FORMEN FUTURES GENERACIONS DE ESCALADORS QUASI EXCLUSSICAMENT RESINAIRES.

I una colla d puretes diversos anclats en les glories ( ho eren) passades...lluny de la polivalencia.up

Guai tius, quatre amargats fracassats del jazz dient-li als rollings com ha de ser la musica.

FOTEU PENA, DE VERITAT, dediqueu-vos a escalar una mica mes i no doneu la tabarra amb tanta xorrada, que el mon segix girant sense valtros i aixo un puteja un munt xeics!

Apa i no me feu donar mes noms ( inclos el betetero) que mos fariem un fart de riure ein?

ORI, vinc d un lloc on la demagogia i la mentira son veritat, acabaras de moderador de un "gato a l agua", tu mateix , mira de ser mes obert, acceptar que ya no toca i rodejarte de gent mes puntera i amb millor criteri. Tu mateix xicotet...

ANONIM XXI ha dit...

HOLA.

Crec que el tema sen va de mare...o no.

LA INFORMACIO VS AVENTURA? Sempre que em llegeixo algun dels teus posts em pregunto el PERQUE DE TOT PLEGAT ( en aixo reeixes ). Perque hi ha d haver compromis? O risc? Quin es el motiu pel que considerem que l escalada es NOMES allo que implica risc?
EL PROBLEMA EXISTEIX O EL CREES TU? Es realment un tema que preocupa al mon de la escalad o fruit de quelcom que ens inventem? Que es el risc? Que es la.autoexigencia i per quin motiu considerm.que ha d anar implicita a l escalada? PERQUE HI HA D HAVER UNES REGLES??????? Qui ho diu? PERQUE HO DIU??

L escalada no es pot lligar de la evolucio social, i snse cap dubte tampoc de les.miseries i ressentiments dels individus que integren el colectiu.

UN FANATIC DE VERITAT no li dona tantes voltes al tema, simplement te massa p oc temps per xerrar tant perque esta escalant i la resta son xorrades, en aixo si que te raó el de les parrafades!

ANONIM XXI

Anònim ha dit...

Deixa'm llegir com escrius i sabré qui ets.

Així que sé perfectement a qui em dirigeixo i mereixes tot el meu respecte.

Accepto totes les teves crítiques. No les borro. Haig de fer uns quants ohmmms però em quedo amb elles. M'ajuden a saber com em veuen els demés des de fora i replantejar-me les coses. Així que gràcies per parlar clar.

Em rodejo d'amics. Si són punters o no tant me fa.

No fa anys que no em poso un gats. Fa temps sí. Quant? M'és igual, el temps és relatiu. Prefereixo esperar el moment. No sé bou, m'agrada pensar que els meus actes no són fruit d'una inèrcia, una obsessió o del FANATISME. Escollir el meu tempo... (com un bon músic de jazz;) gràcies pel piropo.

Crec que ja fa temps que estic obrint la ment a disciplines que abans no entenia... gràcies a gent que he tingut la sort de conèixer en aquest rocòdrom esmentat.

Si n'hi vols dir frustrat, endavant. Jo em considero més aviat nostàlgic (en constant reflexió i procés d'adaptació). I sí, postser l'objectiu del blog és ¿pretenciós?... Però la intenció és plantejar-me què faig i perquè ho faig. Potser l'error és parlar en plural: ¿Què fem i perquè ho fem?. Englobar a tothom dins d'una mateixa activitat i d'unes mateixes motivacions. Però és que la paraula escalada ens engloba a tots. Potser per això parlo en plural...

Recordo haver fet cordada amb tu un dia i que no va anar massa bé. A Corones. Remember? Potser va sent hora que tornem a quedar... potser ara sí que seriem capaços fer sonar bona música...

Però tranqui, el temps és relatiu. Puc esperar.

Una abraçada molt forta i que passis un bon dia d'escalada que segur que és el que estàs fent!

Att,
Oriol Dubreuil

Víctor ha dit...

Felicitats pel blog! Eclèctic! L'eclecticisme provoca aquestes curioses trobades entre generacions. Eclèctica és en aquests moments l'escalada. Les reflexions com diu el terme son els reflexes del vostre pensament.

Alex Honnold us trenca la ment com no ho havia fet ningú abans. Ningú li ha parat atenció? Com sempre mirant cap a un altre lloc per no veure afectat el vostre orgull pels reptes dels altres, pel seu nivell d'esforç, per la seva motivació i control mental.

Has de saber que sempre i haurà algú que li podrà donar més plaer que tu i en aquest cas la informació no t'agradarà gens, encara que fent un petit esforç podries aprendre alguna cosa!

Mireu comentaris de la web Desnivel és el reflexe de tot el que s'està parlant en aquest bloc. Una informació i dues maneres de interpretar: Admirat i aprendre o mirar cap a una altre banda i morir.

SAlut i canvis!

Anònim ha dit...

Anònim de les parrafades ho has clavat el 7c i molt més l´A4 em cauen molt lluny potser per que no he escalat mai.
I l´has cagat amb Collserola per que tampoc hi he anat mai.
I també l´has cagat amb l´amenaça de doanr noms per que la tonaries a cagar.
I ja en som dos que podem saber qui escriu les parrafades.

Au a disfrutar de la teva soledat.

AnonimXXI ha dit...

La soledat la duu incorporada l anonimat...no t equivoquis...

Víctor ha dit...

La soledat és un luxe si la saps gaudir, cosa més difícil que fer qualsevol repte numèric del que anomenes.

SAlut i canvis!

Aneu en compte amb la felicitat!

ANONIM XXI ha dit...

I tot es relatiu, res és absolut...i els reptes: personals...igual que viure amagat "observant" als altres què és bo i què no...

Cadascu es felić a la seva manera...no?

Son maneres de fer i de ser.